Snelmenu

Gericht zoeken met Facebook Graph Search

Verslag: Herman Spinhof

Handige tips over hoe je met de Amerikaanse zoekfunctie Facebook Graph Search binnen een paar minuten de juiste bronnen vindt. Je moet alleen wel de juiste zoekzinnen invoeren en de accountinstellingen wijzigen. Schrikken is het wel, want ook je eigen verleden blijkt voor iedereen op te roepen.

Hoe achterhaal je gericht een telefoonnummer en adres van iemand? Bijvoorbeeld een vermoedelijke terrorist of de man die in (plaatsnaam) op reis is geweest in Noord Korea (om wat te noemen). Of je wil achterhalen waar Mark Rutte het laatst met zijn mobiel gesignaleerd is. Verander je Facebook taalinstellingen in Engels (US), US niet UK, de Amerikaanse versie van Facebook biedt meer search mogelijkheden dan de Europese varianten.

Tik in de searchbalk van Facebook steekwoorden, Mark Rutte en je krijgt al tijdens het tikken een aantal suggesties. Zet er achter Apeldoorn en je krijgt een heleboel relaties te zien tussen Rutte en Apeldoorn. Dat kan je ook zo doen met bijvoorbeeld een verdachte van een delict.

Met hulp van Geofeedia.com (betaald, klik om te zien hoe het werkt) kan je tamelijk simpel achterhalen door de plaats van iemand in te tikken wie daar Twitter, Facebook, Instagram, YouTube of ander social media gebruikt heeft. En zo kan je verder zoeken, naar relaties tussen deze social-media-gebruikers en een verdachte of persoon (de escortgirl of -boy van de burgemeester).

Een andere handigheid bij het zoeken is als je een document zoekt met betrekking tot een persoon of een kwestie om achter het “ITEM” (tussen aanhalingstekens) filetype:pdf te tikken, dan zoekt google alleen naar pdf-files, die doorgaans (semi) wetenschappelijk zijn of een officieel document (meestal betrouwbaarder). 
Met inurl:kan je in Google voorspellen wat de verschillende mappen zijn van een website. (Websites zijn opgebouwd uit mappen, zoals je op je pc documenten-mappen hebt).

Op Facebook (Engels US) is makkelijk zoeken naar allerlei achtergronden van een persoon of groep of bedrijf. Bijvoorbeeld tik in de zoekbalk van facebook: people who worked at Glock (Glock is een bedrijf). Je vindt dan personen die daar werken.

Boeken Henk van Ess e.a.: De Google Code, Stop met zoeken. Begin met vinden. (2009); Onderzoeksjournalistiek (onder redactie van Luuk Sengers, 2009) Verification Handbook