Snelmenu

Nieuwe technieken voor regionale omroepen

Apps, sensors, maps en andere tools voor journalistiek

Sociale media, apps, sensors, mappen en andere tools geven de hedendaagse journalist heel veel mogelijkheden om onderzoek te doen en unieke verhalen te maken. Als journalist kun je bijv. aardbevingen en stankoverlast meten. Duur zijn al deze applicaties niet, handig wel. Onderzoeker Hille van der Kaa van Fontys Future Medialab in Tilburg geeft uitleg.

Drones

Drones rukken op in Nederland en het gebruik is omstreden door de regelgeving. Toch biedt het kansen voor regionale omroepen, met name om drone-amateurs in te schakelen. Zelf werkt drone-specialist Piet Hein van der Hoek al jaren met drones, zoals voor een grote documentaire over aardbevingen in Groningen voor RTV Noord. Drones zijn goedkoop geworden en bieden kwaliteitsbeelden op HD niveau. Maar er blijft een grote verantwoordelijkheid rusten op de gebruikers van drones als het om de veiligheid gaat. Daar wordt soms te lichtzinnig mee omgesprongen. Maar het kan veilig en goedkoop!

(Aanvulling. In april 2015 spannen de NVJ, NVF en fotograaf René Oudshoorn spannen een bodemprocedure aan tegen de Nederlandse staat. Inzet van de procedure is het journalistiek gebruik van drones.)

Regiogrid

Samenwerken is meer dan alleen maar praten. Omroep Gelderland, RTV Drenthe, RTV Noord, Omroep West en RTV Rijnmond gaan verder. Samen werken ze aan een nieuwe site. Dezelfde lay-out, dezelfde techniek en toch allemaal met hun eigen smoel. Eerder bewezen we al dat het kan bij de apps, nu bewijzen we dat het ook kan bij de site. 

Fontys Future Medialab - Hille van der Kaa

Drones en regelgeving - Piet Hein van der Hoek

Regiogrid - Jan Willem van der Hogen