Snelmenu

Nieuwe vormen van journalistieke verhalen

Brabant is een drugshotspot, de cannabisproductie is torenhoog, maar ook de synthetische drugscriminaliteit viert hoogtij. En nee, criminaliteit kent geen grenzen. Niet financieel en niet ethisch; criminele winsten zijn torenhoog en naar de gevolgen voor de gebruiker wordt niet gekeken. Maar ook topografisch; een Brabantse drugscrimineel stopt niet bij de provinciegrens. Toch is de sleutelrol voor Brabant in de wereld van de productie van synthetische drugs opvallend.

Rob van Kaathoven en Pepijn Nagtzaam hebben voor Omroep Brabant de website drugsinbrabant.nl ontwikkeld. Deze website biedt d.m.v. beeld, geluid en graphics een rondleiding door pillenfabriek Brabant, de wereld achter synthetische drugs. 
112 bellen en geen bereik hebben. Dat komt vaak voor in de grensstreek, maar het probleem speelt ook op de Veluwe en andere dunbevolkte gebieden. Providers stuurden tot voor kort klagers met een kluitje in het riet. Hermina de Vries van Omroep Gelderland had er genoeg van en begon het crowdsourcingproject #Geen112, over de problemen met mobiel bellen van het alarmnummer. RTV Noord, RTV Drenthe en Omroep Zeeland haakten aan. Klagers meldden zich massaal. Het resultaat: 1000 handtekeningen voor de minister, kamervragen en aanpassing van de zendmasten. Crowdsourcing, een goede manier om misstanden aan de kaak te stellen?

Weg naar de Bevrijding laat zien hoe je op een vernieuwende, creatieve manier een historisch verhaal kan maken en kan laten groeien. Omroep Brabant en Omroep Gelderland hebben de handen ineengeslagen en vertellen op een speciale website in twaalf hoofdstukken met behulp van video, foto's, tekst, geluid en animaties welke weg de geallieerden hebben afgelegd van Normandië op 6 juni 1944 tot de bevrijding in mei 1945. Ook Omroep Zeeland en de regionale dagbladen van Wegener hebben meegewerkt aan dit multimediale project. De lengte van het project - een jaar - en de grote hoeveelheid partners maakten het voor projectcoördinator Ruben van der Scheer tot een ware uitdaging, waarbij steeds naar nieuwe oplossingen gezocht is.

Remco in 't Hof heeft voor RTV Noord de webdocu Oostwaarts! werken in Duitland ontwikkeld. In de interactieve documentaire kan de kijker zelf bepalen welk thema's hij wil zien. De documentaire wordt steeds opnieuw aangevuld met nieuwe verhalen en actuele ontwikkelingen, bv over Duitse les, ervaringen, solliciteren, wonen en omgangsvormen. 

Drugs in Brabant

Geen 112

De weg naar de bevrijding

Oostwaarts! Werken in Duitsland