Snelmenu

Tools voor het nieuws

Hoe maak je van datagegevens eenvoudig interactieve kaarten en grafieken om zo je item te kunnen verrijken? LocalFocus is een datajournalisiteke nieuwsdienst die redacties hiermee helpt. Landelijke datasets worden door het bedrijf regionaal uitgesplitst en er worden bijpassende grafieken en kaarten gemaakt. Jelle Kamsma legt uit hoe dit werkt.   

RTV Drenthe heeft sinds een jaar een Techlab met een eigen StreamTeam. Daarin werken redacteuren en technici onder meer aan goedkoop streamen vanaf iedere locatie in de provincie. Wat voor sommige omroepen een eenvoudige opgave is, blijkt voor RTV Drenthe niet altijd even gemakkelijk. De dekking van 4g laat in het landelijk gebied regelmatig te wensen over. Een hele uitdaging: waar ligt de grens tussen zo goedkoop mogelijk en een goede kwaliteit? Chef nieuwe media Floris Mulder geeft een toelichting.

Social media kunnen een belangrijke bron voor nieuws vormen.

Coosto - een monitoringtool op basis van Google-achtige zoektechnologie - maakt het je gemakkelijk om deze bron aan te spreken. Teun Marissen demonstreert hoe je live nieuwswaardige feiten uit social media naar boven haalt en hoe je de publieke opinie over bepaalde onderwerpen gemakkelijk meet.

LocalFocus datajournalistiek - Jelle Kamsma

Tech Lab, Stream Team - Floris Mulder

Monitoren van sociale media met Coosto - Roy Nieboer