Snelmenu

Dit jaar is er opnieuw een kolom met korte presentaties over diverse onderwerpen onder leiding van Monique van Dusseldorp. De vorm is steeds: drie of vier korte presentaties van 10 – 15 minuten. Daarna is er ruimte voor de zaal om vragen te stellen of voor discussie. Voor degenen die hier niet bij kunnen zijn zetten we de korte presentaties (los van de vragen en de discussie) op internet.

11.30 uur Nieuwe vormen van journalistieke verhalen
Weg naar de Bevrijding laat zien hoe je op een vernieuwende, creatieve manier een historisch verhaal kan maken en kan laten groeien. Omroep Brabant en Omroep Gelderland hebben de handen ineengeslagen en vertellen op een speciale website in twaalf hoofdstukken met behulp van video, foto's, tekst, geluid en animaties welke weg de geallieerden hebben afgelegd van Normandië op 6 juni 1944 tot de bevrijding in mei 1945. Ook Omroep Zeeland en de regionale dagbladen van Wegener hebben meegewerkt aan dit multimediale project. De lengte van het project - een jaar - en de grote hoeveelheid partners maakten het voor projectcoördinator Ruben van der Scheer tot een ware uitdaging, waarbij steeds naar nieuwe oplossingen gezocht is.

112 bellen en geen bereik hebben. Dat komt vaak voor in de grensstreek, maar het probleem speelt ook op de Veluwe en andere dunbevolkte gebieden. Providers stuurden tot voor kort klagers met een kluitje in het riet. Hermina de Vries van Omroep Gelderland had er genoeg van en begon het crowdsourcingproject #Geen112, over de problemen met mobiel bellen van het alarmnummer. RTV Noord, RTV Drenthe en Omroep Zeeland haakten aan. Klagers meldden zich massaal. Het resultaat: 1000 handtekeningen voor de minister, kamervragen en aanpassing van de zendmasten. Crowdsourcing, een goede manier om misstanden aan de kaak te stellen?

Brabant is een drugshotspot, de cannabisproductie is torenhoog, maar ook de synthetische drugscriminaliteit viert hoogtij. En nee, criminaliteit kent geen grenzen. Niet financieel en niet ethisch; criminele winsten zijn torenhoog en naar de gevolgen voor de gebruiker wordt niet gekeken. Maar ook topografisch; een Brabantse drugscrimineel stopt niet bij de provinciegrens. Toch is de sleutelrol voor Brabant in de wereld van de productie van synthetische drugs opvallend.
Rob van Kaathoven en

Pepijn Nagtzaam hebben voor Omroep Brabant de website drugsinbrabant.nl ontwikkeld. Deze website biedt d.m.v. beeld, geluid en graphics een rondleiding door pillenfabriek Brabant, de wereld achter synthetische drugs. 

Remco in 't Hof heeft voor RTV Noord de webdocu Oostwaarts! werken in Duitland ontwikkeld. In de interactieve documentaire kan de kijker zelf bepalen welk thema's hij wil zien. De documentaire wordt steeds opnieuw aangevuld met nieuwe verhalen en actuele ontwikkelingen, bv over Duitse les, ervaringen, solliciteren, wonen en omgangsvormen.

14.00 uur Best practice Mojo<

Nieuws is onvoorspelbaar en onverwacht. Het kan elk moment gebeuren en dan is het jammer dat je geen camera of opname-apparatuur bij je hebt. Je loopt de kans het grootste nieuws van de week te missen. Maar dit hoeft niet langer als je je mobiele telefoon als camera en recorder gebruikt.
Wytse Vellinga van Omrop Fryslân werkt al een jaar als Mojo-journalist. Hij weet als geen ander wat de do’s en don’ts zijn van het werken met de telefoon.
Jeroen Kelderman gebruikt zijn telefoon niet alleen voor het snelle werk. Zo maakte hij in december een week lang elke dag een videodagboek over zijn leven als klant van de Voedselbank. Ervaring deed hij op tijdens de Circom Mojo-cursus in Boedapest. Hij won daar de eerste prijs in de beginnersklasse met een verslag over het fietsleensysteem in deze stad.
Karol Cioma geeft wereldwijd Mojo-cursussen. Hij komt met een paar interessante voorbeelden en legt uit hoe je je mobiel in een camera kan veranderen, met daarbij tips over handige apps en hulpmiddelen, zodat je op een professionele manier kan filmen.

15.30 uur Tools voor nieuws
Hoe maak je van datagegevens eenvoudig interactieve kaarten en grafieken om zo je item te kunnen verrijken? LocalFocus is een datajournalisiteke nieuwsdienst die redacties hiermee helpt. Landelijke datasets worden door het bedrijf regionaal uitgesplitst en er worden bijpassende grafieken en kaarten gemaakt. Jelle Kamsma legt uit hoe dit werkt.

RTV Drenthe heeft sinds een jaar een Techlab met een eigen StreamTeam. Daarin werken redacteuren en technici onder meer aan goedkoop streamen vanaf iedere locatie in de provincie. Wat voor sommige omroepen een eenvoudige opgave is, blijkt voor RTV Drenthe niet altijd even gemakkelijk. De dekking van 4g laat in het landelijk gebied regelmatig te wensen over. Een hele uitdaging: waar ligt de grens tussen zo goedkoop mogelijk en een goede kwaliteit? Chef nieuwe media Floris Mulder geeft een toelichting.

Social media kunnen een belangrijke bron voor nieuws vormen. 
Coosto - een monitoringtool op basis van Google-achtige zoektechnologie - maakt het je gemakkelijk om deze bron aan te spreken. Teun Marissen demonstreert hoe je live nieuwswaardige feiten uit social media naar boven haalt en hoe je de publieke opinie over bepaalde onderwerpen gemakkelijk meet.