Snelmenu

Op de tweede dag is er opnieuw een kolom met korte presentaties over diverse onderwerpen onder leiding van Monique van Dusseldorp. De vorm in deze werkgroepen is steeds: drie of vier korte presentaties van 10 – 15 minuten. Daarna is er ruimte voor de zaal om vragen te stellen of voor discussie. Voor degenen die hier niet bij kunnen zijn zetten we de korte presentaties (los van de vragen en de discussie) op internet.

11.30 uur Best practice social media

Voldoen onze oude radio- en tv-formats nog wel of moeten we op zoek naar nieuwe vormen om ons publiek te vermaken? In deze workshop aandacht voor de mogelijkheden bloggen en tips over hoe je als zender je bereik op You Tube en andere relevante online platformen kan vergroten.

Wester Schaeffer Talent Manager Benelux van Divimove komt uitleg geven over You Tube en Hessel Doornbos vertelt over de populariteit van TrekkerWeb, het grootste tractor kanaal van Europa.

De Facebook-pagina van RTV Noord heeft het afgelopen jaar en flinke groei doorgemaakt. Het aantal pagina-vind-ik-leuks is fors toegenomen en het bereik is sterk vergroot. Rens van Stralen legt aan de hand van voorbeelden uit wat Noord hiervoor gedaan heeft.


14.00 uur Nieuwe technieken voor regionale omroepen

Drones
Drones rukken op in Nederland en het gebruik is omstreden door de regelgeving. Toch biedt het kansen voor regionale omroepen, met name om drone-amateurs in te schakelen. Zelf werkt drone-specialist Piet Hein van der Hoek al jaren met drones, zoals voor een grote documentaire over aardbevingen in Groningen voor RTV Noord. Drones zijn goedkoop geworden en bieden kwaliteitsbeelden op HD niveau. Maar er blijft een grote verantwoordelijkheid rusten op de gebruikers van drones als het om de veiligheid gaat. Daar wordt soms te lichtzinnig mee omgesprongen. Maar het kan veilig en goedkoop!

Apps, sensors, maps en andere tools voor journalistiek
Sociale media, apps, sensors, mappen en andere tools geven de hedendaagse journalist heel veel mogelijkheden om onderzoek te doen en unieke verhalen te maken. Als journalist kun je bijv. aardbevingen en stankoverlast meten. Duur zijn al deze applicaties niet, handig wel. Onderzoeker Hille van der Kaa van Fontys Future Medialab in Tilburg geeft uitleg.

Regiogrid
Samenwerken is meer dan alleen maar praten. Omroep Gelderland, RTV Drenthe, RTV Noord, Omroep West en RTV Rijnmond gaan verder. Samen werken ze aan een nieuwe site. Dezelfde lay-out, dezelfde techniek en toch allemaal met hun eigen smoel. Eerder bewezen we al dat het kan bij de apps, nu bewijzen we dat het ook kan bij de site.


15.30 uur Events

Hoe versla je grote evenementen op een spannende manier en welke nieuwe technieken kun je daarbij gebruiken. Tom van den Broek, Product Manager bij NOS Digital legt uit hoe de landelijke omroep dit doet. Om te leren over nieuwe platforms heeft de NOS tijdens de laatste grote nieuws- en sportevenementen geëxperimenteerd met nieuwe technologieën. In zijn presentatie laat hij er drie voorbijkomen:

- Content throwing: nooit meer vechten om de afstandsbediening

- De NOS WK-app: kies je eigen camera tijdens het WK voetbal

- Oculus Rift: de troonzaal is open voor iedereen tijdens Prinsjesdag.

Hoe deze Oculus Rift werkt vertelt Bas Beukers van het bedrijf Yellow Bird. De NOS werkte samen met dit bedrijf om deze technologie met Prinsjesdag in te kunnen zetten.

De Fischerman's Friend StrongmanRun is een evenement waar deelnemers uit het hele land op af komen. Matthijs Smit, commercieel Manager van MySports en Marian Freriks, organisator van deze en de StrongSisterRun laten zien hoe deelnemers, toeschouwers en vrienden thuis, op innovatieve wijze betrokken worden bij het evenement. Dit gebeurt door middel van een persoonlijke video met hoge kwaliteit, live Facebook (foto) updates en de Fischermans's Friend evenementen app.

De deelnemers krijgen vooraf een enkelband met een geïntegreerde RFID chip. De RFID chip wordt gebruikt voor de tijdregistratie / track & trace en de koppeling naar bovenstaande diensten.