Snelmenu

11.30-13.00 uur Journalist als activist

Waar houdt de journalist op en begint de activist? Is het erg als een journalist zich goed documenteert en open inzet heeft voor een bepaalde zaak of onderwerp? Waar moet je je dan aan houden? 

 

Moet je zoals Mark van Baal de uiterste consequentie trekken en stoppen met je journalistieke werk zodat je je helemaal in kunt zetten voor de goede zaak. In zijn geval zorgen dat Shell kiest voor investeringen in de ontwikkeling van schone energie?

Eric Smit van Follow the money gelooft niet meer in objectieve journalistiek. Volgens hem is objectiviteit niet zelden een excuus dat valse praatjes van machthebbers legitimeert. Als journalist moet je een kant kiezen. Die van de waarheid en rechtvaardigheid.

Hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord heeft bijna dagelijks met dit vraagstuk te maken. Wat is je rol als regionale media in het aardbevingsdebat? Ga je uitsluitend mee met de verhalen van de slachtoffers? En wat doe je als informatie opduikt die niet in dat patroon past? Leo Hauben, hoofdredacteur L1, leidt het debat met mogelijkheden voor de zaal om deel te nemen.


14.00-15.30 uur Het beleg van Brussel

Wat doe je als journalist tijdens een staat van beleg, zoals in Brussel in november, na de aanslagen in Parijs? Ga je akkoord met een mediastilte of heb je op nieuwsgebied een eigen onafhankelijke rol? 

En wat betekent zo’n bedreiging voor jezelf als journalist? Ben je in zo’n situatie niet bang voor je eigen veiligheid? Chef nieuws Karl Leenkneght van De Belgische nationale omroep de VRT blikt terug op die hectische dagen en vertelt over zijn strategie en wat zij anderen kunnen leren van hun ervaringen.

  

15.30-17.00 uur To push or not to push

Wat is breaking news, wanneer push je wel, wanneer niet? En wat zijn de beste push-momenten? 

Een discussie onder leiding van Erik Wijnholds tussen eindredacteur Anouschka Moerel van Omroep Brabant, Erik Hogeboom, chef Nieuwe Media RTV Oost en Omroep Gelderland-eindredacteur Janko van Sloten.