Snelmenu

Verhalen vertellen met je telefoon na een middag al verslavend

Door Rob Freijssen

"I have some spare gear, so you can do the excercises with the trainees, and give real feedback on the course and the potential of Mojo", laat Glenn Mulcahy me via WhatsApp weten als ik tijdens de speech van Staatssecretaris Dekker contact met hem zoek. Participerende journalistiek, ik doe niets lievers. En zeker als het om nieuwe mogelijkheden om snel en goed een verhaal te vertellen, zeg ik daar (terwijl mijn bijnaam uit 2002 mr Camjo me te binnen schiet) natuurlijk geen nee tegen. Ik hou van verhalen vertellen, de basis van ons vak, hoe simpeler de middelen om dit kwalitatief goed te doen, hoe beter.

Samen met dertien collega's van de verschillende regionale omroepen en één van de NOS schuif ik bijna driekwartier te laat, (de discussie over toekomstige samenwerking regio-Hilversum met de staatssecretaris loopt begrijpelijk wat uit), aan bij de workshop Mobile Journalism (Mojo) van Karol Cioma en Glenn Mulcahy. Karol is coördinator van het trainingsprogramma van Circom en Glenn hoofd innovatie de Ierse omroep RTE. Samen met Glenn volgde ik eerder een train –the-trainers-workshop bij Karol. En Glenn sprak ik vorige zomer uitgebreid over Mojo, omdat het een belangrijke rol speelt in een onderzoek dat ik doe voor een masterstudie. Onze begroeting dan ook is aller hartelijkst.

Na de korte kennismaking legt Glenn uit dat een normale eendaagse workhop zo'n 8 uur duurt, dat ie speciaal voor vandaag ingekort was tot 6 uur, maar dat we nu in 5 uur zullen moeten kennis maken in het draaien en monteren met de mobiele telefoon. De belangrijkste hulpmiddelen zijn de mobiele telefoon. Glenn prefereert de Iphone 4S of 5S met zoveel mogelijk opslagcapaciteit en de App om mee te kunnen draaien FiLMiC Pro. Meer uitleg over extra hulpmiddelen (mojo-toolkit) daarbij volgt later. Glenn zegt er meteen bij dat een camera in een Iphone van 650 euro natuurlijk niet kan concurreren met een ENG-camera van 65.000 euro. Maar met die Iphone hebben alle verslaggevers zelf de mogelijkheid snel en in HD journalistiek materiaal te maken dat zeker op de website maar bij breaking news ook zeer goed bruikbaar is in TV-uitzendingen. Glenn laat eerst zien dat BBC en Sky News al werken met Mojo. Via 4G zetten zij op locatie gedraaid en gemonteerd materiaal in HD snel door naar hun studio/redactie. De BBC beschikt, zoals het de Britse omroep betaamt, over een eigen ontwikkelde App die verslaggevers in staat stelt al het materiaal door te sturen. Sky gebruikt mojo ook al om verslaggevers snel en live in de uitzending te halen bij breaking news. Glenn laat een voorbeeld zien van een verslaggever die toevalligerwijs in de buurt van een gekaapt vliegtuig is. Volgens Glenn zijn daarvoor dure maar ook goedkope oplossingen om te kunnen streamen : wowza en livestream.com

Ondertussen duik ik vast even in de App Filmmicpro. Hij staat al een tijdje op mijn Iphone 5, ik maakte er ooit een paar filmpjes mee van een optreden van een vriend, maar dat was nog zonder de werking echt te kennen. Hoe zat het ook alweer met de focus? Glenn en Karol legen ondertussen m.b.v. voorbeelden uit dat ook voor het draaien van een verhaal op je mobieltje veel verschillende shots nodig zijn. "En vooral veel close-ups". In hun aanloop naar de eerste oefening geven ze ons ook nog een aantal Apps mee , die het d.m.v. bepaalde templates, gemakkelijk maken om snel en attractief een visueel verhaal te vertellen; Steller en Storehouse. Ook bruikbaar bij blogs.

Dan is het tijd voor de eerste oefening, een verhaal 10 shots (foto's) . We moeten letten op compositie en ook een zeer creatief shot maken “omdat het kan”. Vanwege het feit dat je je mobiel op een bijzonder plek kunt zetten, hangen, leggen, plakken. Ik besluit een kort verhaal te maken over het in de auto stappen. Mijn creatieve shot : mijn mobieltje tegen het gaspedaal, en door het stuur en mijn handen mijn hoofd zichtbaar als of ik rijd. Tevreden meld ik mij voor het tweede deel van de workshop. Al gauw merk ik dat ik in mijn poging om creatieve shots te maken ben doorgeslagen. Ik heb de telefoon vaak recht op (in de belhouding) gehouden. Dom, dom, want Glen laat zien dat verticaal filmen uit den boze is. Je kan daar nooit een 16 bij 9 scherm mee vullen, en er blijken lelijke zwarte randen te ontstaan. Vergeet ik nooit meer. Altijd horizontaal bij Mojo! En daarna volgt de uitleg van FiLMiC Pro. Een geweldig App; je kan scherp stellen, de belichting kan regelen, en de witbalans instellen. Voor de techneuten in de groep zijn er nog veel extra's, maar als eenvoudige programmamaker onthoud ik dat bij de settings voor 25 frames (?) per seconde moet worden gekozen en de automatische zoom uitgeschakeld moet worden.

En: na het instellen van witbalans, focus en exposure, vastzetten. En bij het volgende shot weer uitzetten, en na het instellen weer vastzetten. En de allerbelangrijkste tip van Glen: zet je Iphone in de the vliegtuigmodus. Als je gebeld wordt tijdens het draaien ben je aardig wat kwijt. Hij geeft daarna uitleg over een hele handzame kit die hij ontwikkeld heeft waarmee je de Iphone kunt omtoveren tot een echte camera. Een houdertje om de Iphone in te klikken, en een lensje erop te kunnen draaien. Een simpel doch prima microfoonsetje, (ook mogelijk zijn zendertjes en een handmic), een zeer lichtgewicht fotostatief en een gorilla en een cameralampje.

De tweede opdracht is shots van 10 seconden te draaien. Er is voor mij geen hoesje om de telefoon in te klikken, een camerastatief of gorilla meer over. Dan maar natuurlijke statiefjes zoeken in de vorm van plantenbakken, stoelen enz. Zelfs dat is lastig met zo`n kleine Iphone. Ik weet voor eens en altijd een statief is een noodzaak bij Mojo. Je houdt 'm niet steady in de hand. Mijn shots van 10 seconden zijn best goed, en ik ben trots op mijn shot vanuit de fruitmand met sinaasappels (uniek standpunt) en vanuit een bierglas. Na nog meer uitleg over geluid, en interviewtechnieken, maken we als cursisten in tweetallen korte interviews met elkaar. Gelukkig is er nu wel een gorilla beschikbaar en dat geeft mijn oud-Rijnmond-collega Steven en mij de mogelijkheid steady shots te maken. We letten erg op de wijze waarop we achter de camera staan bij het interview. Want nog meer dan bij het camjo-en is dit cruciaal vanwege de plek waar de lens zit. Ik ben best tevreden met mijn shot en geluid van Steven.

Daarna ontdekken we samen met NOS-collega Michael de nieuwste versie van IMovie. We laden ons materiaal nog steeds op de Iphone,(maar kan ook op de Ipad) van FiLMiC Pro in Imovie. Het blijkt in zijn eenvoud een prima montageprogramma te zijn. Je kunt werken in twee videolagen, je kunt ondersteken, muziek toevoegen en zelfs voice-overs inspreken. Het werken aan zo'n klein videoverhaaltje werkt voor mijn verslavend. Terwijl Glenn nog allerlei vragen beantwoordt, zit ik nog heerlijk te monteren. Wat een genot om dit zelf te kunnen doen op je Iphone of Ipad. Als zo`n beetje alle cursisten om mij heen al weg zijn, blijkt dat ik in zo'n 5 uur de basisprincipes van mojo heb geleerd. Het smaakt naar meer. Met Karol en Glen praat ik nog na over de mogelijkheden die er zijn om deze werkwijze in te zetten voor het maken van snelle verhalen voor tv en web en mooie verhalen voor web. Ik weet het nu zeker : bij mijn mediabedrijf ga ik er mee starten. Wat zou mijn bijnaam kunnen worden? Nooit Mr Mojo, want die eretitel is weggelegd voor Glenn.

Rob Freijssen is oud-hoofredacteur van RTV Rijnmond en Omroep West, HBO-docent Journalistiek, trainer en momenteel parttime hoofdredacteur van de nieuwe lokale omroep OPEN Rotterdam. (OPEN Rotterdam werkt samen met RTV Rijnmond)

Meer info:

Op Glenns blog : Tvvj.wordpress.com (ook info over de mojo-toolkit)

De belangrijkste Apps : 

FiLMiC Pro

Imovie

Steller: helpt bij storytelling

Storehouse: helpt bij storytelling

Splice: video editor

Videograde: bewerken van beeld