Snelmenu

WOENSDAG 12 maart 2014


OPENING ROOSDAGEN, plenair:

De regionale omroep vormt het hart van de journalistiek in Nederland. Dertien omroepen die in de haarvaten van de samenleving zitten. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de regionale journalistiek. Regionale omroepen brengen niet alleen nieuws, maar hebben ook aandacht voor de regionale samenleving, cultuur en evenementen. Regionale omroepen binden, boeien, waken en informeren.

De ROOS Dagen tonen ieder jaar de kracht van de regionale omroepen, de betrokkenheid van de makers en de bereidheid om kennis te delen. Het is een congres waar medewerkers nieuwe vaardigheden kunnen opdoen, waar wordt gedebatteerd en waar nieuwe ontwikkelingen worden uitgewisseld.

Meer dan ooit staat dit jaar de toekomst van de regionale omroep op de agenda. Staatssecretaris Sander Dekker opende de 12e editie van de ROOS Dagen. Niets doen is geen optie, betoogde hij.

Na de plenaire opening is er op beide dagen opnieuw een rijk aanbod van presentaties, trainingen en (best practice) werkgroepen.


Kolom PRESENTATIES

Dit jaar is er een nieuwe kolom met korte presentaties over diverse onderwerpen onder leiding van Monique van Dusseldorp. De vorm van deze werkgroepen is steeds: drie of vier korte presentaties van 10 - 15 minuten. Daarna is er ruimte voor de zaal om vragen te stellen of voor discussie. Voor degenen die hier niet bij kunnen zijn, zetten we de korte presentaties (los van de vragen en de discussie) op internet.

Sociale media en (live)bloggen bij nieuws
Wat doe je met sociale media als de aarde beeft, er een grote brand uitbreekt, of een storm opsteekt? RTV Noord ontwikkelde een app voor mobiele telefoons waarmee Groningers kunnen melden waar en hoe sterk ze aardbevingen voelen. Rens van Stralen laat zien welke mogelijkheden de app heeft om nieuws te maken. Verder kan Rens laten zien wanneer Noord liveblogs gebruikt en welk verschil ze maken met socialblogs. Omrop Fryslân werd geconfronteerd met een brand in Leeuwarden waarbij een dode viel. Ze waren voorzichtig met het naar buiten brengen van het nieuws en waren daardoor niet altijd de eerste die het nieuws brachten. Sybren Terpstra geeft een presentatie over de inzet van sociale media van Omrop Fryslân bij de brand in Leeuwarden en later de storm in november. Voor hem blijft een belangrijke vraag wanneer nieuws naar buiten gebracht wordt. Moet je mee in de snelheid van berichten van anderen op twitter of wacht je tot de informatie officieel bevestigd is? Hoe gingen ze daar bijvoorbeeld mee om bij het live-blog dat RTV Utrecht bijhield bij de vermissing van twee broertjes uit Zeist is een vraag aan Marko Faas van RTV Utrecht. Tenslotte geeft Wilma Haan van NU.nl een presentatie over live bloggen bij nu.nl. Hoe gebruiken zij een liveblog en hoe hebben ze liveblogs georganiseerd? Wat werkt wel voor een liveblog en wat niet? En wat is de invloed van social media op een liveblog?

Samenwerking tussen krant en omroep, sterke verhalen
De noodklokken luiden voor de regionale journalistiek. Als we niet oppassen gaat de fijnmazige journalistiek verloren in Nederland. Regionale krant en omroep werken samen om de journalistieke verhalen uit de regio te behouden. En met resultaat. Het levert mooie verhalen op over verwisselde baby’s, het faillissement van een voetbalclub en andere journalistieke verhalen. Marjo L'Homme komt vertellen over de nieuwsverhalen die de samenwerking tussen BN/De Stem en Omroep Brabant heeft opgeleverd. Voor Arnoud Bodde (RTV Noord) en Bas van Sluis (Dagblad van het Noorden) moet een goede samenwerking gebaseerd zijn op vertrouwen, solidariteit en begrip voor elkaars media. Ze lichten dat toe aan de hand van de reportage die ze maakten over het faillissement van SC Veendam. Het derde voorbeeld van samenwerking gaat over uitgaan in de regio. In krant en omroep is ook ruimte voor de uitgaansagenda’s en het culturele nieuws. Ook daar is samenwerking mogelijk. Een voorbeeld is het crossmediale concept OverUIT. Alex Oude Wesselink (RTV Oost) en Angelina Schoonewille (Wegener) over een succesvol uitgaansconcept (OverUIT) in een publiek- private samenwerking dat op het punt staat om landelijk uit te rollen. De kracht? De power van de gezamenlijke regionale media. Inspireren (web & app), verdiepen (RTV, krant), delen (social media), transactie (web & app), beleven (event), terugblik (alle media). Samenwerken loont!

Het nieuwe filmen
Filmen met een compacte camera, een fototoestel, drones, gopro of een mobiele telefoon, het kan allemaal. En het levert ook kwaliteit op. Dat bewees Jeroen Kelderman, die als eerste camjo-er en medewerker van een regionale omroep de Stan Storimanprijs won. Hij laat zien hoe hij zijn bekroonde reportage in Kunduz voor RTV Drenthe maakte met een compacte camera en een fototoestel. Glen Mulcahy presenteert in vogelvlucht wat er allemaal kan met een mobiele telefoon en een Ipad. Bij RTV Noord worden journalisten uitgerust met een mobiele toolkit. Erik Hogeboom presenteert de inhoud van de toolkit.


Kolom TRAININGEN JOURNALISTIEK


Interviewtechnieken
Interviewen is meer dan een lijstje vragen oplepelen; interviewen is communiceren! Alleen op die manier krijg je het verhaal dat je horen wilt boven tafel, en de impact van het verhaal ligt niet alleen bij de geïnterviewde maar ontstaat door de wijze van interviewen. Frénk van der Linden is een meester in het interviewvak. Hij verzorgt deze actieve training.


Makkelijk presenteren
Weleens ademnood tijdens het presenteren? Of net een te hoge toon? In deze workshop leer je hoe je je stem optimaal kunnen gebruiken, o.a. met een goede ademtechniek en een levendige intonatie. Na kort een stukje theorie ga je vooral praktisch aan de slag. Eerst met adem- en stemoefeningen en daarna kun je zelf oefenen met presentatie. Die wordt opgenomen, teruggeluisterd en -waar kan- verbeterd. Vanwege de goede reacties die we vorig jaar op haar werkgroep kregen, geeft presentatie- en stemcoach Marieke Strijbis ook dit jaar deze workshop op de ROOS Dagen. Heb je vragen aan Marieke of wil je een reactie op je presentatie, dan kan je dat vooraf aan haar mailen.


Kolom ONDERZOEKSJOURNALISTIEK


Slimmer zoeken op internet
Hoe voorkom je dat je verzuipt in de informatie op het internet? Hoe zorg je ervoor dat je snel betrouwbare en relevante bronnen vindt? En hoe zorg je ervoor dat je die snel weer kunt terughalen, al dan niet op je eigen laptop, tablet of pc? Historicus en journalist Ewoud Sanders geeft antwoord op deze vragen in een interactieve masterclass.

Deze cursus wordt twee keer achter elkaar gegeven. Dus mocht de eerste keer niet uitkomen, grijp dan je kans bij de tweede keer.

 


Kolom DIVERSE

Regiojournalistiek bestaat niet zonder varia
Journalistiek en variaprogramma's hebben elkaar nodig. Variaprogramma's, zoals evenementen, cultuur en verstrooiende programma's binden mensen. Journalistiek verliest zijn kracht in een samenleving die als los zand aan elkaar hangt. Waar of niet waar? Wat vinden directeuren, hoofdredacteuren en programmamakers? En wat betekent het voor het programma-aanbod van de regionale omroep? Kom luisteren en discussieer mee in dit boeiende debat met Mischa van den Berg (RTV Noord), Johan de Koster (RTV Rijnmond), Piter Zwart (Omrop Fryslân) en Piet Bakker (Hogeschool Utrecht) onder leiding van Renzo Veenstra.

Politiek en relevant

Hoe maak je politiek relevant voor de burger en de burger relevant voor de politiek? De regionale journalistiek kan er een belangrijke taak in vervullen. Met een overvloed aan korte berichtjes zonder context of achtergrond ben je er niet. En de stem van de burger laat zich ook niet beperken tot een vox popje. Niek Hietbrink (Windesheim) deed onderzoek naar verkiezingsnieuws en spreekt er zijn zorg over uit. In zijn column vertelt hij zijn bevindingen. Daarna laat hij zich graag verrassen door de projecten die gepresenteerd worden, zoals Hete Hangijzers van RTV N-H. Noord-Hollanders plaatsen er onderwerpen op die zij belangrijk vinden. Dat loopt uiteen van de sluiting van een verzorgingshuis tot bloembakken die als verkeersdrempels worden gebruikt. Iedere dag brengt RTV N-H één Hete Hangijzer onder de aandacht. Hoe? Dat vertellen Jacky de Vries en Joke Snoek van RTV N-H. Zeeland Kiest, heet de site van Omroep Zeeland. Michel van Sluijs kan er meer over vertellen. En bij de presentaties komt vanzelfsprekend aan de orde wat omroepen van elkaar kunnen leren? Kunnen Hete Hangijzers of Zeeland Kiest ook gekopieerd worden door andere regionale omroepen? Waar moet je dan op letten? Wat is het succes en wat zijn de valkuilen. Deze workshop wordt gemodereerd door Edwin de Kort (Omroep Zeeland).

 

Do's en don’ts bij breaking news
De sirene gaat, een dijk breekt door, of een vader neemt zijn kind in gijzeling? Wat doe je als omroep? Wanneer is het een calamiteit, wanneer breaking news, wanneer onderbreek je het programma en wat doe je als omroep op radio, televisie en internet? Bij Omroep Gelderland hebben ze het draaiboek al klaar liggen. Door middel van kleurencodes weet iedereen wat er gedaan moet worden en is nieuws snel op te schalen. Bij Rijnmond hebben ze een calamiteitenkoffertje met allerlei handige attributen voor de veiligheid van de verslaggever. Maikel Coomans kan er alles over vertellen. Hij trekt erop uit bij calamiteiten en breaking news. Moerdijk, Kijfhoek, hoogwater, storm en Maikel gaat live op internet en op radio vanaf het moment dat hij in de auto op pad is. Via zijn telefoon met 4G verbinding is hij vaak de eerste met live verslagen. In Reuver gijzelde een vader zijn dochtertje. L1 was er snel bij. Hoe ging de omroep hiermee om? Welke afwegingen zijn gemaakt? Hoe ga je om met het dilemma van het snel brengen van het nieuws en de ethiek? Dit en andere voorbeelden worden gepresenteerd in deze werkgroep onder leiding van Ronald Brouwers.


Kolom MOJO TRAINING


Mojo training
News can be unpredictable and unexpected, so it happens right here, right now and you have no camera or recorder with you? You will have missed the biggest story of the week. Will this no longer happens to you if you use your mobile phone as your camera and recorder? 
Glen Mulcahy and Karol Cioma will show you how you change a mobile phone into a camera, along

with handy tools and tips, that can help you record material in a professional way. Bring your mobile phone or your ipad and they can offer you a course for the hole day long.

Dit is een training voor de hele dag. Omroepen kunnen apart deelnemers opgeven om de hele dag deze training te volgen. Dat kan via het opgave formulier. Wanneer er nog ruimte over is, wordt de training ook opengesteld voor open inschrijving.