Snelmenu

Hoe maak je ingewikkelde data begrijpelijk en inzichtelijk voor je kijkerspubliek? Dat is waar het in deze workshop om draait. Datajournalist Joost van Leeuwen is bij Omroep Zeeland speciaal aangesteld om ‘alles met getallen te doen’. Zo heeft hij kunnen aantonen dat het Franka Treurcomplex echt bestaat. Gereformeerde meisjes krijgen een lager schooladvies dan eigenlijk gerechtvaardigd zou zijn op grond van de Cito-toets. 
Jelle Kamsma van LocalFocus legt uit hoe zijn bedrijf regionale redacties ondersteunt bij datagedreven onderzoeksprojecten. Zij doen dit onder meer door regionale cijfers die middels de Wet Openbarheid van Bestuur zijn verkregen te analyseren en en de inzichten te delen met regionale verslaggevers. Zo bleek bijvoorbeeld uit cijfers van DUO dat er in veel studentensteden steeds harder wordt opgetreden tegen studenten die frauderen met de uitwonende beurs.  
SnapStat helpt journalisten statistische gegevens beter te interpreteren met visuele explainers, zodat ze niet afhankelijk zijn van deskundigen. Thijs Gillaart van het jonge bedrijf I hate statistics komt uitleg geven.

Joost van Leeuwen - Omroep Zeeland

Jelle Kamsma - Local Focus

Thijs Gillebaart - I hate statistics