Snelmenu

Filmzaal 1: Journalistieke Vraagstukken
In filmzaal 1 kun je de hele woensdag terecht voor journalistieke vraagstukken.
 
11.30 - 13.00 uur: Volgers of bepalers
Het nieuwe publieke regionale mediabedrijf: betrokken en betrouwbaar, met eigen nieuwsverhalen, voor iedereen en altijd bereikbaar. Maar hoe werkt dit in de praktijk en wat voor veranderingen zijn daarvoor nodig?
Edwin de Kort vertelt over de (thematische) aanpak van Omroep Zeeland en wat het aan eigen nieuws oplevert, Stephanie Nijssen van RTV Noord laat zien hoe het publiek via Facebooklive nieuwsonderwerpen kan inbrengen en Andries Ophof van RTV Drenthe hoe je als journalist nieuws haalt uit je eigen netwerk door op pad te gaan, de telefoon te pakken, te twitteren en te facebooken. Marc Veeningen modereert de bijeenkomst.
 
14.00 – 15.30 uur: Nieuws op tv, trekken aan een dood paard?
Houden we vast aan de traditionele formats voor tv, of zijn er nieuwe vormen mogelijk? En heeft het sowieso nog zin om zoveel geld in je tv- uitzending te stoppen. Ter inspiratie en bespreking presenteren verschillende omroepen hun nieuwsprogramma. Richard Klunder van RTV Noord toont het nieuwe format van Noord Vandaag en van Expeditie Grunnen. RTV Noord scoort goed met deze nieuwe formules en scoort ondanks de veranderingen horgere kijkcijfers.
L1NWS is een van de best bekeken en meest gewaardeerde nieuwsprogramma’s  in de eigen regio met een gemiddeld weekbereik van 46% van de Limburgers die het programma een 7,7 geven. Eindredacteur Bern Opdenacker geeft zijn visie.


15.30 – 17.00 uur: De stand van de journalistiek
De ROOS Dagen zijn vlak na de verkiezingen. Een goed moment de stand van de journalistiek op te maken. Waren er grote verschillen met vorige verkiezingen? Wat was de invloed van sociale media? Is de zogenaamde 'filter bubble' een belangrijke factor geweest? En heeft 'fake news' een rol gespeeld bij de Nederlandse verkiezingen? Hoe heeft de journalistiek gereageerd en wat kan er van de ontwikkelingen geleerd worden? Edwin de Kort (hoofdredacteur Omroep Zeeland) en Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS) geven hun visie op de ontwikkelingen.