Snelmenu

Sprekers 2017

 
Pim Bellinga is eigenaar van het bedrijf I Hate Statistics. Het bedrijf heeft als missie om data en statistiek toegankelijk en begrijpbaar te maken. Online en voor iedereen, maar vooral voor degenen die nu denken: ik haat statistiek! WeHet bedrijf is begonnen studenten op universiteiten en hogescholen online te ondersteunen en inmiddels zijn 5000 mensen geholpen. Met het project SnapStat helpt de ondernemeing nu ook journalisten en krantenlezers bij het beter interpreteren van data en statistiek. Ze hebben zelfs opgetreden tijdens het Wereld Data Forum van de Verenigde Naties, waar ze een workshop hebben georganiseerd over gecijferdheid. Zoals mensen ooit gevochten hebben voor algemene geletterdheid, zo vechten ze nu voor algemene gecijferdheid! website: 
twitter: @ihatestatistics 
 
Jurre Bosman (1977) is sinds het najaar 2016 Directeur Radio bij de NPO. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de strategie en programmering van de zes radiostations van de NPO en de bijbehorende onlinecontent. Hiervoor was Jurre vanaf oktober 2014 zendermanager NPO Radio 2 en Radio 5, waar hij voor beide stations een succesvolle restyling en nieuwe programmering heeft ingevoerd.
Jurre begon zijn loopbaan in de media in 1991 als programmamaker en presentator bij RTV Oost. Vier jaar later ging hij naar Hilversum om bij de TROS aan de slag te gaan als presentator en producer. In 2000 werd Bosman eindredacteur 3FM bij de NPS. Naast zijn radiowerk was hij presentator en verslaggever bij SchoolTV en de NTR. In 2010 begon Bosman als adjunct-zendermanager NPO Radio 6 Soul &Jazz en NPO FunX. 
  
Jennifer Brandel is the CEO and Co-founder of Hearken. She began her career in journalism reporting for outlets including NPR, CBC, WBEZ, The New York Times and Vice, picking up awards along the way. In 2012 Brandel founded the groundbreaking audience-first series, WBEZ's Curious City, and is spreading this public-powered journalism model around the world via Hearken. Her company participated in the Matter VC accelerator in San Francisco and took home the prize for "Best Bootstrap Company" at SXSW in 2016. That same year, Brandel was awarded the Media Changemaker Prize by the Center for Collaborative Journalism.  
 
Lars Hoekstra, 27 jaar. Werkt bij Omrop Fryslân als Ynternet Ferriker
Afgestudeerd als Communicatie & Multimedia Design student op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Is interaction designer,m uziekliefhebber, euforische gamer en internetwarrior 
  
Kirsten Jassies, justK is social content strateeg en geeft bedrijven als Cliniclowns, Canon en LINDA advies over de inzet van visuele content en social influencers. Daarnaast geeft ze presentaties en trainingen in binnen- en buitenland over social media trends, Instagram, Snapchat en video. Ze blogt over haar kennis op het online marketing platform Frankwatching. 
http://www.justK.nl
http://www.instagram.com/kirstenjassies 
  
Brandon Hofstra, Tim van Maanen en Jeroen Holtrop zijn zogeheten Youtubers. Na werkzaam te zijn geweest voor televisie besloten ze het roer rigoureus om te gooien en zich volledig te richten op het populairste medium van Nederland: Youtube. Met hun kanaal Jeroen & Co. maken ze verschillende series en bereiken ze inmiddels tienduizenden volgers. Uiteraard bedenken en produceren ze alles zelf.   
 
Marlies Huitink is afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium en heeft eerst een aantal jaren voor de klas gestaan voordat zij de overgang maakte naar regie.  Na een aantal jaren in dienst te zijn geweest van de AVRO werkt zij nu als zelfstandig programmamaker. 
  
Toine Kamphuis is opgeleid tot journalist en daarna in het trainersvak terecht gekomen. Hij ontdekte al snel dat hij mensen kon motiveren om meer te leren. Naast zijn werk als GPD verslaggever, freelance (tijdschift)journalist en tekstschrijver / copywriter ontwikkelde en verzorgde Toine vanaf halverwege jaren negentig trainingen voor Hogeschool Utrecht, Fontys, Appoint en NIGZ. Toine verzorgde onder meer trainingen bij verschillende omroepen. Naast al zijn gevarieerde werkzaamheden is Toine ook fulltime zelfbenoemd pindarotsjeskenner. Toine werkt bij NICJ   
 
Jelle Kamsma wordt als news nerd dolenthousiast van statistieken en complexe analyses. Hij begon als datajournalist bij NU.nl en hielp vervolgens mee aan het tweede seizoen van Nederland van Boven. Vier jaar geleden richtte hij samen met twee anderen LocalFocus op om datajournalistiek voor iedereen toegankelijk te maken.

Machteld Kooij, ook wel het geheime Wapen van Hilversum,  studeerde Theaterwetenschappen met specialisatie Televisie aan de Universiteit van Utrecht. Ze werkte als radiopresentator, omroepster, nieuwslezer en TV-presentator. Als trainer en coach is ze kind aan huis bij de omroepen.
 
Guillaume Kuster is a trainer, journalist, podcaster and consultant specialized in mobile journalism, data journalism and media strategy. He’s trained over 200 television professional over the course of the last 40 months to the techniques of shooting, editing and transmitting news from a mobile device, in France and internationally. Formerly, Guillaume was working for nearly 20 years for the French public service broadcasters Radio France and France Télévisions as a video journalist, news anchor, editor, web writer and talk show host. He also assumes the fonction of networking manager for CIRCOM Regional, where he seeks innovation and spreads it across a network of 250+ member TV and radio stations. 
 
Joost van Leeuwen (58) was verslaggever bij verslaggever bij twee kranten voordat hij in 1990 aan de slag ging als radioverslaggever bij Omroep Zeeland. In 1998 maakte hij daar de overstap naar de TV en in 2008 werd hij projectleider Internet. Sinds 2013
is hij full-time als dataredacteur aan de slag. Daarvoor volgde hij diverse trainingen die door vooral buitenlandse journalisten werden gegeven. Het ging met name om visualisatie van data, statistiek voor journalisten en scrapen voor journalisten. Allemaal onontbeerlijk, maar het moeilijkste bleek het transformeren van de gevonden cijfers naar urgente nieuwsverhalen op radio, tv en online. Daarvoor heeft hij zelf een
strategie ontwikkeld. 
  
Marcell Mijwaart begon op 18 jarige leeftijd als radio programmatechnicus en radio regisseur bij Omroep Flevoland. Daarna heeft hij vooral de commerciële radio-, tv- en online weg bewandeld bij mediabedrijven als Sky Radio, The Music Factory, SLAM!FM en Radio 538. Bij deze bedrijven had hij diverse functies; van productie en vormgeving, tot Brand Management en Marketing en diverse management functies. Op dit moment is hij Hoofd Content Bij Omrop Fryslân en in die rol, samen met de Hoofdredacteur en redactieleiding, verantwoordelijk voor de algehele content-strategie en hoe die via alle beschikbare platformen wordt verspreid. 
 
Stephanie Nijssen studeerde met honour af aan de opleiding Communicatie van de NHL Hogeschool in Leeuwarden. 
Ze heeft een community beheerd van 250.000 tienermeiden en ervaring opgedaan in community management van grote merken bij InSided.
Sinds 2015 werkt ze voor RTV Noord als community manager en social media redacteur. 

Bern Opdenacker (1978) is dagchef bij L1. Hij is eindverantwoordelijk voor de dagelijkse inhoudelijke keuzes op alle L1-platforms en voor de onderlinge afstemming tussen actuele programma’s. Bern werkte van 2000 tot en met 2006 als verslaggever bij TV Limburg (België), L1 en de NOS. In 2007 werd hij eindredacteur RTV bij L1 en in 2013 dagchef.  
 
Cindy Penders
Communications Manager @ Google Benelux, responsible for PR en corporate communication. Before I started at Google about a year ago I worked for ING as the External Communication Manager and held various positions in the FMCG industry and financial journalism. Loves the pureness of nature, honest conversations and good coffee ;) 
 
 
Albertine Piels is the founder of Hackastory and DigitalStory.Tools. Last year she quit her job as an editor in chief at the Dutch national news station RTLZ so she can fully focus on her company. Albertine has 15 years of experience in journalism, always with a strong focus on online media. After having lived and worked in New York City, Madrid, Vienna, Brussels and Cairo she’s back in the Netherlands, living in the middle of nowhere (with an extremely good internet connection). She fell in love with tango in Argentina.  
 
 
Davidson Rodrigues is als zelfstandig mediaprofessional werkzaam voor de publieke lokale omroep OPEN Rotterdam. Na het afronden van zijn studie aan de Hogeschool Inholland ging hij aan de slag met de ontwikkeling en realisatie van culturele projecten en mediaproducties. Als coördinerend redacteur binnen OPEN Rotterdam houdt hij zich o.a. bezig met het coördineren van cocreatie-projecten met partners, de inzet en training van mobiele journalisten (mojo) en de co-creatie met mediatalenten OPEN Vloggers.  
 
 
Issa Shaker is een videojournalist en documentairemaker die graag leven blaast in onvertelde verhalen. Hij heeft ervaring met het maken van viral video’s en het coachen, trainen en adviseren van journalisten en vloggers. Daarvoor werd hij opgeleid door RNTC (het trainingscentrum van de voormalige Wereldomroep). Hij is tevens de manager, editor en coach van Mahmoud Bitar, een Arabische vlogger met een achterban van bijna 700.000 volgers (woonachtig in Stockholm), die in december 2016 werd uitgeroepen tot nummer één influencer in Zweden. 
 
Frederick Stokker werkt al bijna 16 jaar in de wereld van de journalistiek. In 2001 is hi begonnen als sportverslaggever bij RTV Drenthe, in 2003 maakte hij de overstap naar RTV Noord. Jarenlang werkte hij daar als sportverslagger en sinds 2016 is hij eindredacteur van de bureauredactie en tv-programmering. Daarnaast presenteert hij twee keer per week Noord Vandaag op TV Noord.
 
Paul Siteur (49) is sinds 2008 via AVROTROS aan Sterren NL verbonden om van het toenmalige televisiethemakanaal Sterren.nl een sterk merk te maken. Hij is zowel inhoudelijk als financieel en organisatorisch verantwoordelijk voor het crossmediale platform.  
 
Freerk Teunissen is trainer & professioneel dwarsligger. Hij schreef drie boeken die door journalisten ‘diepgaand’, ‘origineel’ en ‘een verademing’ worden genoemd, publiceerde in tijdschriften en dagbladen en is sinds eind jaren negentig schrijftrainer. Hij ontwikkelt onderwijsmethodes (onder andere de Schrijfcarrousel die op het congres van het Genootschap Onze Taal in 2011 is gepresenteerd), levert bijdragen aan congressen en traint journalisten. Van storytelling tot schrijven voor internet en van journalistieke creativiteit tot (bewust) beïnvloeden. Van RTV Oost tot de VPRO: hij adviseert uitgevers en hoofdredacties en traint redacteuren en verslaggevers. Freerk werkt bij NICJ (www.nicj.nl). 
 
Lody Trepels werkt sinds 2013 als dagchef bij L1. In die periode had hij meerdere keren de redactionele leiding tijdens grote calamiteiten in de provincie. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen en trainingen op het gebied van crisiscommunicatie. 

Martin van der Veen (50) werkt sinds eind jaren '90 bij RTV Drenthe, Begonnen als redacteur, daarna eindredacteur Nieuws Radio en TV.  Sinds 2012 eindredacteur Sport, Varia, Muziek en evenementen.  Is voortdurend op zoek naar nieuwe initiatieven die passen bij het merk RTV Drenthe. Werkt daarbij graag samen met externe (natuurlijke) partners zoals musea, ondernemers, provincie Drenthe en marketing Drenthe. Het  doel moet zijn: dat wat gemaakt wordt,  past bij RTV Drenthe.  
 
Marc Veeningen is sinds 2016 hoofdredacteur van Omroep Gelderland. Deze omroep heeft met de crossmediale merken Buitengewoon (natuur) en Gelderland Helpt veel succes. Voor Omroep Gelderland werkte Marc in verschillende functies bij ondermeer RTV Utrecht, RTV Drenthe, RTL Nieuws en Hart van Nederland (Sanoma SBS). 
  
Peter Verweij studeerde sociologie en filosofie aan de Universiteit van Nijmegen. Hij was werkzaam als docent op het gebied van online journalistiek en computer assisted research & reporting aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Ook doceert hij wereldwijd aan verschillende universiteiten.  
 
Jacky de Vries is journalist en hoofd van de nieuwsafdeling van NH. Daarnaast is hij initiator van De Vrijstaat Roetz, een lokaal platform en uitgeverij.
Hij is begonnen als verslaggever bij het Nieuws Israëlietisch Weekblad, het Noordhollands Dagblad en was eindredacteur bij Hart van Nederland.
    
Katinka Wals en Peter Veenendaal vertellen over de e-learningmodules van het Trainersburo in het algemeen en bekijken & maken, samen met de aanwezigen  de eerste module(s)  van de training.