Snelmenu

Workshop: Google News Lab
Door: Matt Cooke 
@mattcooke_uk newslabsupport@google.com g.co/newslab
 
In Google News Lab werkt Google samen met journalisten en ondernemers aan het ontwikkelen van nieuwe tools voor onderzoeksjournalistiek. In het laatste jaar is een aantal nieuwe research tools ter beschikking gekomen onder andere: Google SearchGoogle TrendsGoogle public dataGoogle mapsGoogle fusion. Stuk voor stuk instrumenten die journalisten kunnen helpen hun verhaal te ontwikkelen van een eerste aanzet tot onderzoek tot en met de distributie en het optimaliseren daarvan.  
 
Matt Cooke was 9 jaar presentator en werkzaam in de nieuwsproductie bij BBC London, BBC Midlands, Birmingham en nu sinds 4 jaar bij Google news Lab. In de aanloop van de Olympische Spelen (2012) heeft Cooke gewerkt aan de inrichting van een speciale nieuwsstudio in oost Londen waar vooral met kleine geavanceerde apparatuur gewerkt werd. Ook waren ze toen bezig met het inzetten van social media in het vergaren van nieuws zoals Twitter en facebook. De London riots (2012) was een van zijn laatste producties bij de BBC.
 
Google news Lab werkt aan educatieve programma’s, dataprogramma’s en aan de ontwikkeling van tools. In Google news Lab zijn verschillende cases studies van onder meer de New York Timesthe Guardian en The Verge (Vox media) te zien. 
 
Google SearchGoogle.nl/insidesearch en Google.nl/advanced_search. In Google advanced search kan je je zoekopdrachten verfijnen waardoor de informatie en de lijst van zoekresultaten ook preciezer wordt. Voorbeeld ik zoek de quote “i have a dream” (met aanhalingstekens). Een hele lijst met resultaten van de oorspronkelijke speech tot boeken, foto’s video’s etc.
 Nu, dit jaar zijn de Olympische Spelen weer trending. Zoek bijvoorbeeld naar ‘impact of Rio 2016’, zoek je bijvoorbeeld alleen naar artikelen zonder de economische gevolgen, zoek dan naar ‘impact of Rio 2016 -ecomomics’ (let op de spatie tussen… Rio 2016 en -economics). Soms zal teveel weggehaald worden, maar experimenteer ermee.
 
Het verschil in zoekresultaten vind je in de bijgevoegde pdf.  
 
Meer tips die ook in de pdf staan zijn:
 
Zoek je naar een verhaal waarvan je de bron kent, zoek dan op ‘site nasa.gov, solar file:pdf’ (met file:pdf krijg je artikelen die doorgaans wetenschappelijk van aard zijn) 
Google advanced. Kan je precies je zoekopdracht invullen.  
 
Hulpmiddelen Google afbeeldingenKlik op hulpmiddelen (tools) en je kan verschillende hulpmiddelen in voeren: grootte, zwart/wit, datum, etc. 
Ook kan je de herkomst van een afbeelding zoeken met de reverse knop. Ga naar afbeeldingen en klik op het fototoestel-icoontje. Dan kan je zoeken via de url of door een foto op te laden. 
 
Een site waar valse trends en instinkers gesignaleerd worden en voor iedereen maar vooral voor journalisten interessant is, is deze: First draft news (check die even voordat je en tweet plaatst) http://firstdraftnews.com/   
 
Google Public Data. In Engelstalige versie zijn er meer public data te vinden dan in de Nederlandse. Je kan er zelf ook data sets uploaden. 
Bijvoorbeeld de broadband penetratiegraad in de EU van Eurostat. In de linker kolom kan je landen aan-/uitvinken. 
 
Google trends tool, hier kan je trends over de afgelopen 24 uur bekijken, per land. En ook hier kan je landstaal wijzigen. Tik bij onderwerp bijvoorbeeld Brussel in, de tijdspanne kan je variëren/bepalen, de regio etc. Experimenteer hier mee.
 
Extra: ook bij YouTube kan je trends volgen en tijdspanne en relevantie zelf bepalen 
 
Google Maps. Open Google maps en plaats in mijn maps bestemmingen etc. Ga naar ‘kaart delen of insluiten’ om kaarten te delen, hier kan je ook lagen toevoegen.   
 
Google Fusion tables. In Fusion tables kan je eenvoudig demografische data bij elkaar brengen. Voeg eerst (als je nieuw bent) in google drive de app: fusion tables aan en zoek naar een tabel over het referendum over de Oekraïne en kijk hoe die in jouw regio scoort.
 

Story spheres.Hier kan je met 360 camera-gedraaide verhalen vinden en uploaden. Bekijk hier een voorbeeld over de bosbranden in Indonesië. 

 

 

 
 
 
 
 
 
 Tips en voorbeelden Google News Lab