Sprekers 2018

Dr. Yaser Bishr is the Executive Director of Digital at Al Jazeera Media Network. Yaser is leading the Network’s transformation as a global digital media player. Prior to Al Jazeera, Yaser was Chief strategist and business development Director at Lockheed Martin, based in the Washington D.C. Area with remit to lead the transformation of its intelligence and cyber business from government focused to commercial. Yaser has 21 years’ experience as software architect and engineer, entrepreneur, and academic. Prior to joining Lockheed, Yaser had successfully co-founded and sold several startups in location based services and social media analytics in Germany and in the US.

Yaser holds an MBA from Duke University, an MSc and Ph.D. in Computer Science from the University of Twente in the Netherlands

Floris Venneman begon op zijn 14e met zijn eerste onderneming, inmiddels alweer ruim 17 jaar verder is hij nog steeds ondernemer. Samen met zijn compagnon helpt hij met Bureauvijftig een breed scala aan opdrachtgevers bij het ontwikkelen en vermarkten van producten en diensten voor ouderen. Daarnaast participeren zij in in een aantal kansrijke start-ups. Stiekem doet hij niets liever dan op een podium staan, verhalen vertellen. Juist ook over de kansrijke 50+ doelgroep. Samen anders kijken naar ouder worden. Floris werd door Sprout Magazine genoemd als een van de meest veelbelovende jonge ondernemers.

Kirsten Jassies, justK is social content strateeg en geeft bedrijven als Cliniclowns, Canon en LINDA advies over de inzet van visuele content en social influencers. Daarnaast geeft ze presentaties en trainingen in binnen- en buitenland over social media trends, Instagram, Snapchat en video. Ze blogt over haar kennis op het online marketing platform Frankwatching. http://www.justK.nl http://www.instagram.com/kirstenjassies 

Stephanie Nijssen studeerde met honour af aan de opleiding Communicatie van de NHL Hogeschool in Leeuwarden. Ze heeft een community beheerd van 250.000 tienermeiden en ervaring opgedaan in community management van grote merken bij InSided. Sinds 2015 werkt ze voor RTV Noord als community manager en social media redacteur. 

Albertine Piels is the founder of Hackastory and DigitalStory.Tools. Last year she quit her job as an editor in chief at the Dutch national news station RTLZ so she can fully focus on her company. Albertine has 15 years of experience in journalism, always with a strong focus on online media. After having lived and worked in New York City, Madrid, Vienna, Brussels and Cairo she’s back in the Netherlands, living in the middle of nowhere (with an extremely good internet connection). She fell in love with tango in Argentina.  

Marc Veeningen is sinds 2016 hoofdredacteur van Omroep Gelderland. Deze omroep heeft met de crossmediale merken Buitengewoon (natuur) en Gelderland Helpt veel succes. Voor Omroep Gelderland werkte Marc in verschillende functies bij ondermeer RTV Utrecht, RTV Drenthe, RTL Nieuws en Hart van Nederland (Sanoma SBS). 

Jacky de Vries is journalist en hoofd van de nieuwsafdeling van NH. Daarnaast is hij initiator van De Vrijstaat Roetz, een lokaal platform en uitgeverij. Hij is begonnen als verslaggever bij het Nieuws Israëlitisch Weekblad, het Noordhollands Dagblad en was eindredacteur bij Hart van Nederland.

Wytse Vellinga werkt sinds februari 2005 bij Omrop Fryslân. Eerst als radiojournalist, maar de laatste jaren ook als camjo. In de zomer van 2014 is Wytse volledig overgestapt op het werken als Mojo. Zowel de radio- als tv-bijdrages worden opgenomen, gemonteerd en verstuurd met de iPhone. Voor de Omroep zoekt Wytse de grenzen op van wat mogelijk is met een smartphone. Over die grenzen houdt hij bovendien een weblog bij. Volgens Wytse is Mobiele Journalistiek de absolute toekomst van radio en tv.

Monique van Dusseldorp is samensteller en moderator van congressen en seminars over nieuwe media en technologie. Ze is onder andere verantwoordelijk voor het sprekersprogramma van de iMMovator Cross Media Café's en het Mediapark Jaarcongres, maar draagt ook bij aan internationale events als Next Berlin, IBC en TEDxAmsterdam. Van Dusseldorp was voorheen oprichter van Van Dusseldorp & Partners, een onderzoeksbureau over nieuwe media-ontwikkelingen, en werkte voor Wegener Arcade en het European Institute for the Media. Ze was 8 jaar lang bestuurslid van publieke omroep NPS (nu NTR), en zat o.a. in het bestuur of de raad van toezicht van organisaties als het Filmmuseum, MediaGateway, Mediadesk, Gridforum en Kenniswijk.

Leo Hauben is hoofdredacteur van L1. Hij werkte vanaf de jaren tachtig als freelance journalist en later als correspondent Limburg bij de Volkskrant. Begin jaren negentig was hij enkele jaren redacteur/verslaggever op de financiële redactie van deze krant. In 1992 werd hij programmaleider radio bij Omroep Limburg en vanaf 1997 ook programmaleider televisie. Sinds de samenwerking in 1999 van Omroep Limburg en TV8 is Hauben hoofdredacteur. Ook het gezamenlijk digitaal nieuwsplatform 1Limburg (L1 en Dagblad De Limburger) valt onder de hoofdredacteur van L1. 

Vincent Bijlo, die vanaf zijn geboorte blind is, bracht een deel van zijn jeugd door op het Koninklijk Instituut tot Onderwijs voor Slechtzienden en Blinden in Huizen. Na het behalen van zijn vwo-diploma studeerde Bijlo enkele jaren Nederlands. Een eerste succes als cabaretier kwam in 1988 met het behalen van de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids cabaretfestival. In 1998 publiceerde hij zijn debuutroman "Het Instituut", waarna nog 3 romans volgden. Bijlo is ook columnist, onder meer driemaal per week voor het AD, waar hij schrijft over wat hem opvalt op de radio.. Ook heeft hij een vaste column in het Feyenoord Magazine en het UWV-magazine. Eens per maand schreef hij een reportage voor het dagblad Trouw. Tevens leverde hij bijdragen in NRC Handelsblad. Ook had hij regelmatig een column bij BNR-nieuwsradio. Op NPO Radio 1 presenteerde hij 10 jaar lang wekelijks "HollandDocRadio", het radiodocumentaire-programma van de NPS/VPRO/Publieke omroepen. Sinds zijn vroege jeugd speelt Bijlo verschillende muziekinstrumenten, waaronder piano, drums, bas, gitaar en ukelele. Bijlo is fan van Radio M.

Karel Smouter (1983) was tot augustus 2017 adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent. Hij is medeoprichter van Butch & Sundance Media. Hij was hoofdredacteur van De Nieuwe Koers. In 2012 debuteerde hij met het boek 'Eenmaal Oranje', over eeuwige debutanten van het Nederlands elftal. Sinds augustus 2017 is hij aangesteld als docent journalistiek aan Windesheim University of Applied Sciences.

Erik Hogeboom is geen onbekende bij het NL Media Event, want hij heeft negen jaar voor de regionale omroepen gewerkt. Eerst als online aanjager bij RTV Noord, waar hij ook een Gouden NL-Award won, en de laatste jaren als chef Nieuwe Media bij RTV Oost. Erik gaat in 2018 als zelfstandige verder onder de naam Buro Hogeboom. Hij helpt mediabedrijven aan de beste inhoud, slimme innovatie en inspiratie voor de toekomst. Op het NL Media Event introduceert hij de omroepmedewerkers in de wereld van de gamers.

Dr. Piet Bakker (1953) is  onlangs afgezwaaid als Lector Massamedia en Digitalisering binnen het lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in de communicatiewetenschap. Hij werkte als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam en was docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Als journalist werkte hij voor diverse kranten en tijdschriften, voor radio en tv. Hij schreef boeken, artikelen en boekhoofdstukken over journalistiek, nieuwe media, (gratis) kranten, media-innovatie, muziekindustrie, mediabeleid en mediageschiedenis.

Jan Been, verslaggever van RTV Noord gebruikt LumaFusion in combinatie met een titelscript dat Nico Wantia van RTV Oost heeft gemaakt. Jan is een verslaggever die af en toe filmt met de smartphone, maar daarnaast ook als camjo werkt. Via een appje stuurt hij zijn beelden naar z’n iPad, waar hij met LumaFusion monteert voor online en social.

Elger van der Wel is 31 jaar en woont in Utrecht. Hij presenteert de podcast Rush Talk en schrijft een column over innovatie in de journalistiek en media.

Wouke van Scherrenburg kan zich beroepen op een lange veelzijdige journalistieke carrière. Ze staat bij een ieder bekend als de scherpe en gedegen interviewer van Den Haag Vandaag, dat onderdeel uitmaakte van de actualiteitenrubriek NOVA. Na een periode als freelance journalist en een dienstverband bij de Arnhemse Courant trad Wouke in 1987 in dienst van de VNU-Combinatie, waar ze als parlementair verslaggever zich volledig kon wijden aan de binnen- en buitenlandse politiek. Na twee jaar werd ze benaderd om een zelfde functie te komen vervullen bij Den Haag Vandaag. Jarenlang heeft ze ook gedeeltelijk de presentatie voor haar rekening genomen, alsmede de functie van eindredacteur.

Ib Haarsma is per 1 september de nieuwe hoofdredacteur van RTV Rijnmond. Daarvoor was hij eindredacteur bij WNL, RTL en SBS6, en verslaggever bij RTV Noord-Holland.

Quint Kik (41) is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. In de afgelopen drie jaar bracht hij samen met Lammert Landman (30) de stand van de nieuwsvoorziening in de regio in kaart. Dit deden zij onder meer door in elke gemeente het aantal kanalen voor lokaal nieuws te tellen (2012) en lokale nieuwsberichten op de websites van dag- en weekbladen, omroepen en particuliere nieuwssites nader te bekijken (2013). In 2014 keken Kik en Landman een week lang in 11 grote en 15 kleine gemeenten (grens: 50.000 inwoners) naar het aanbod van online én offline nieuws. Hierbij werden voor het eerst ook de interesse in lokaal nieuws en het gebruik daarvan in kaart gebracht.

Michiel Bosgra genoot zijn opleiding van 1992 tot 1996 aan de School voor Journalistiek (onderdeel van de Hogeschool Utrecht), na zijn jeugd in Waddinxveen te hebben doorgebracht. Na zijn studie te hebben afgesloten was hij actief als verslaggever voor RTV West en redacteur voor Radio Nieuws Centrale (RNC). Van 1998 tot 2008 werkte hij bij RTL Nederland, waar hij zowel voor het RTL Nieuws als RTL Z onderwerpen van economische aard versloeg. In 2008 stapte hij over naar de NOS. Per 1 augustus 2010 werd Bosgra directeur/hoofdredacteur bij Omroep Eindhoven, die onder zijn leiding met ingang van 13 december dat jaar Studio040 ging heten.

Fons Potters, is sinds 2015 wethouder namens D66 in Vught. Portefeuille: Verkeer en Vervoer (incl. spoorverdieping en N65), financiën, openbare ruimte, natuur en milieu, afval, weg- en waterbeheer, onderwijs en cultuur. Van 2010 tot 2015 was hij fractievoorzitter van D66 Vught. Potters werkte daarvoor bij het Brabants Dagblad als verslaggever en chef.

Cursusleider Mike Warmels is een meester in storytelling (tv, documentaire en drama) en het maken van de juiste keuzes. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en zijn ervaring eindeloos. Mike werkte o.a voor spraakmakende programma’s als:  Galileo, De kennis van nu, Veldhospitaal Uruzgan, Imam achter tralies en Topdoks.

Rens van Stralen is coördinator media-innovatie bij RTV Noord en houdt zich bezig met ontwikkelingen en innovaties op het gebied van media en mediagebruik. Hij is vanaf 1998 betrokken bij de ontwikkelingen van de websites van de omroep. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de digitalisering en automatisering van de radio-uitzendingen en bij de ontwikkeling van het muziekformat van Radio Noord. Hij werd in 2008 eindredacteur van de toen net in het leven geroepen internetredactie. In 2010 werd hij coördinator media-innovatie. Hij combineert die functie met die van chef muziek. 

Miriam Haije (26), werkzaam als datajournalist/programmeur op de redactie van Dagblad van het Noorden. Verzamelt, verwerkt en visualiseert data voor online en print. Maakt daarnaast ook graag interactieve klikdingen voor de site. Heeft voor Het Verdwenen Groningen de database ontworpen.

 

Maaike Wind (36) is onderzoeksjournalist bij Dagblad van het Noorden. Ze houdt van puzzels, detectives en uitzoekwerk. Ze studeerde culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht, deed voor haar afstudeerproject onderzoek naar de zwarte markt in de Cubaanse hoofdstad Havana en verzamelt nu voor Het Verdwenen Groningen gebouwen die als gevolg van de gaswinning in Groningen zijn gesloopt.

Mireille van der Werff is een ervaren trainer als het gaat om journalistieke vaardigheden. Bureauredactie, tekstschrijven, lastige gasten produceren maar ook radioregie en format-ontwikkeling zit in haar portfolio. Ze werkt al ruim 20 jaar als regisseur en (eind-)redacteur voor de verschillende publieke omroepen. Op dit moment werkt ze met name voor de programma's op radio 1.

Oscar van Tol combineert als organisatieadviseur en eigenaar van het trainingsbureau en trainingshotel Evolution Logique al meer dan 25 jaar ervaringsgericht leren met diverse leiderschapstheorieën en procesgericht trainen. De focus hierbij ligt op het herkennen van en het ontwikkelen van talent en het vergroten van eigen initiatief en potentieel. Vanuit zijn filosofie en op geheel eigen wijze ontwikkelde hij in de afgelopen jaren op verschillende niveaus trainingsconcepten zowel nationaal als internationaal. Hij is auteur van het boek Hospitality Leiderschap.

Reinier van Dieren is als zelfstandig trainer en coach gespecialiseerd in de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap, communicatie en gedrag. In combinatie met DiSC en MBTI laat hij mensen op een andere manier naar werk en werk gerelateerde situaties kijken en creëert zodoende een veilige leeromgeving om met gedrag te experimenteren.

Loes Wielheesen was een jaar lang regioverslaggever in Noordoost-Twente voor RTV Oost. Gewapend met haar mobiele telefoon ging ze op zoek naar de mooiste verhalen in die karakteristieke regio. En ja hoor, die zijn er voldoende! Een verslaggever op pad sturen met alleen een mobiele telefoon was een experiment voor RTV Oost en dat sprak Loes ontzettend aan. Ze is gek op nieuwe technische snufjes en probeert die graag als een van de eersten uit. Naast haar werk als regioverslaggever in Noordoost-Twente is ze al enkele jaren gespecialiseerd op het gebied van de paardensport. Tijdens grote internationale paardensportevenementen in Overijssel is ze regelmatig op de radio te horen.